Welkome !

Verhuist u binnenkort naar een van de gebouwen die wij beheren?

Hier vindt u alvast wat informatie die u op weg kan helpen bij het uitvoeren van de nodige administratieve verrichtingen.

Energie :

  • Voor gas en elektriciteit kunt u verschillende leveranciers kiezen.
  • Contracten lopen in principe over een periode van 3 jaar, maar u hebt de mogelijkheid om een contract op elk moment op te zeggen. Houd hierbij rekening met de opzegtermijn.
  • Energiefacturen bestaan uit verschillende componenten, waaronder een bedrag voor uw energieverbruik, nettarieven en heffingen. Vergelijk verschillende leveranciers met elkaar en kies de leverancier die het beste bij u past.
  • U hebt de keuze tussen vaste en flexibele tarieven.
  • De meeste leveranciers bieden energieformules aan die 100% groene stroom garanderen. Deze formules zijn milieubewuster en bovendien vaak goedkoper dan de klassieke formules.

Wilt u de prijzen van verschillende leveranciers met elkaar vergelijken? Neem dan eens een kijkje op een van de volgende websites: aanbieders.be , of mijnenergie.be , brugel.be of Infor Gas Elek

Een EAN-code is de code van een elektriciteits-of gasmeter die het leveringspunt aanduidt. Deze code is steeds gelinkt aan een specifiek adres. De code bestaat uit 18 cijfers en begint met 5414489. Deze code heeft u nodig bij de meeste interacties met Sibelga en uw energieleverancier. De EAN-code van uw meter kunt u terugvinden op uw energiefactuur. Verhuist u? Vraag dan de EAN-code van uw nieuwe woning aan de vorige bewoners of neem contact op met de klantendienst op het nummer 02 549 41 00.

Welke stappen moet u ondernemen?

Uw energieleverancier stuurt u maandelijks of tweemaandelijks een voorschotfactuur op die gebaseerd is op een schatting van uw energieverbruik. Meterstanden worden jaarlijks opgenomen en gaan gepaard met een jaarafrekening. Als u meer hebt verbruikt dan geschat, moet u bij betalen. Verbruikte u minder dan geschat, krijgt u geld terug. Laat u goed informeren door uw leverancier als u het bedrag van de voorschotten wil aanpassen.

Water

In de19 Brusselse gemeenten , is de intercommunale watermaatschappij VIVAQUA, bevoegd voor de productie en distributie van drinkwater en het onderhoud van het rioolnet.

Er zijn twee mogelijkheden betreffende watermeters en facturatie. In sommige gebouwen is er één watermeter op naam van de eigenaar. De eigenaar rekent in dit geval het waterverbruik door aan de verschillende huurders. In andere gebouwen is er een meter aanwezig in elke woning. In dit geval ontvangt u de rekeningen direct.

Neemt u uw intrek in een woning waar voor u iemand in woonde? Vul dan samen met de eigenaar of vorige huurder het formulier ‘meteropneming op tegenspraak’ in. Dit formulier kunt u telefonisch aanvragen of downloaden via de site. Deze procedure is volledig gratis. U kunt ook contact opnemen met de klantendienst om een afspraak te maken om de watermeter te laten opnemen. In dit geval betaalt u verplaatsingskosten. De meterstand wordt jaarlijks opgenomen. De factuur houdt rekening met uw verbruik, een abonnementsbijdrage en de gemeentelijke en gewestelijke saneringskosten. De gemiddelde waterprijs in Brussel bedraagt ongeveer €4/m3 bij een jaarlijks waterverbruik van meer dan 60m3 per inwoner.

Contactgegevens: VIVAQUA

Adres: Keizerinlaan 17-19, 1000 Brussel – Telefoonnummer: 02 518 81 11 – Telefoonnummer dringende gevallen: 02 739 52 11 – – Website : VIVAQUA) – Kantoren en administratieve diensten zijn geopend van maandag tot vrijdag tussen 8u30 – 16u, technische diensten zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 8u en 16u – Website:VIVAQUA)